במקרה של תאונת דרכים, אין תחליף למנוחה, שיקום וריפוי. אבל עד החזרה לשגרה, יש צורך לפעמים, בהפסקת העבודה והשאלה היא מה מחליף את היכולת שלנו לפרנס את עצמנו בזמן הזה ומה מגיע למי שנפגע בתאונת דרכים.
חישוב הפיצויים במקרה של תאונת דרכים נקבע בחוק, לא מדובר בחישוב מתמטי. לכן מומלץ לפנות לייעוץ משפטי אצל עו״ד עם מומחיות בתאונות דרכים ונזיקין. במאמר זה נביא סקירה קצרה של הגורמים המשפיעים על אופן החישוב. הגורמים האלה נקראים גם ראשי נזק.
כיצד נקבעת דרגת הנכות שאפשר לקבל בתאונת דרכים?
את דרגת הנכות קובע מומחה רפואי בתחום הרלוונטי. דרגת הנכות מורכבת מנכות רפואית ונכות תפקודית. חשוב להבחין ביניהן. נכות רפואית היא הפגיעה הפיזיולוגית עצמה, למשל, מה הנזק הרפואי שנגרם ליד שנפגעה. בנכות תפקודית, ההתייחסות היא לפגיעה בתפקוד של הנפגע, ביכולתו לתפקד כאדם עצמאי, כפי שתפקד לפני התאונה, למשל.
כדי לקבוע את דרגת הנכות – מסביר עו"ד תאונת דרכים תומר בכר – כי המומחה הרפואי יבדוק עד כמה הפגיעה הפיזית משפיעה על התפקוד במקום העבודה. למשל, אדם שנפגע בידו, עד כמה הפגיעה משפיעה על יכולתו להשתמש בידו באותו אופן שהשתמש בה לפני הפגיעה. בקביעת דרגת הנכות יילקח בחשבון גם תחום העיסוק של הנפגע, שכן יש הבדל בין אדם שצריך להשתמש בידו בכתיבה ותכנות לאדם שמשתמש בידיו לעיסוק בגינון, למשל.
כאשר מגיעים לבית המשפט, עם תחשיב הנזק – שהוא סיכום המסקנות הרפואיות והתפקודיות, שלאחר הבדיקה, חברת הביטוח יכולה לקבל את התחשיב שנעשה על ידי המומחה רפואי או לדחות אותו או לדרוש שהנפגע יראה מומחה רפואי מטעמה. חשוב לזכור שבמידה והנפגע ביקש גם הכרה בביטוח לאומי, למשל כנפגע תאונת עבודה, הקביעה של הוועדה הרפואית בביטוח הלאומי תהיה בעלת תוקף לגבי דרגת הנכות מתאונת הדרכים. אם המקרה יגיע לבית המשפט, הוא יכול למנות מומחה רפואי מטעמו ולדרוש שהנפגע ייבדק על ידו.
מכאן, שבדיקה, אבחון וטיפול בכל נזק רפואי או נפשי שנגרם לכם בשל התאונה, על ידי מומחים בתחום, יאפשרו לעוה״ד שלכם למקסם את הפיצויים המגיעים לכם מחברת הביטוח. עו״ד בעל ניסיון ינחה אתכם לבצע את הבדיקות בכל תחום רפואי ונפשי רלוונטי ויבנה לכם תיק מנצח.
איך משפיע גיל הנפגע על גובה הפיצויים בתאונת דרכים?
אפשר להגיד בכלליות, שככל שגילו של הנפגע צעיר יותר, ניתן יהיה לקבל פיצויים גבוהים יותר. בשל ההנחה כי יסבול שנים רבות יותר מהנזק הגופני והנפשי שנגרם לו בתאונה. בנוסף, אדם צעיר בתחילת דרכו המקצועית, נחווה כמי שיכל להגדיל את פוטנציאל ההשתכרות שלו.
כיצד מחושב הפיצוי על אבדן כושר השתכרות בתאונת הדרכים?
אבדן כושר השתכרות ואבדן פוטנציאל השתכרות הם שני גורמים שניתן לתבוע עליהם בתאונת דרכים:
- כושר השתכרות מחושב על ידי השוואה בין הכנסתו של אדם לפני התאונה והכנסתו אחריה. ההפרש בין הסכומים מגלם את הפגיעה בכושר ההשתכרות ובסיס לחישוב הפסד השכר בשנים עד ליציאת הנפגע לגמלאות.
- פוטנציאל השתכרות הוא ההערכה עד כמה יכול אדם להגדיל את המשכורת שהוא מרוויח, בעיקר שמדובר באדם צעיר בתחילת דרכו המקצועית. בשביל להוכיח את הפוטנציאל להשתכרות, נעשה לרוב שימוש בטבלאות נתונים המראות את הסטטיסטיקה לגבי השכר בתחום העיסוק של הנפגע.
האם יש זכאות לפיצויים על כאב וסבל בתאונת דרכים?
חישוב הפיצוי המגיע עקב כאב וסבל ועוגמת נפש נחשב לראש נזק לא ממוני. זאת כי לא ניתן להעריך במדויק כיצד מרגיש וחווה אדם שנפגע, זוהי חוויה סובייקטיבית. לכן, כדי להקל על הדיונים והוכחות הנדרשים, משתמשים בנוסחה מתמטית המבוססת על שלושה משתנים עיקריים:
- דרגת הנכות שנקבעה לנפגע.
- גילו של הנפגע במועד התאונה.
- מספר ימי האשפוז של הנפגע לאחר התאונה.
לחישוב של הפיצויים בראש הנזק של כאב וסבל ועוגמת נפש, נקבעה גם תקרה שכתובה בחוק, ומתעדכנת מעת לעת.
האם יש פיצויים להוצאות שהוצאו בזמן ולאחר התאונה?
חשוב לאסוף הוכחות על הוצאות על נסיעות, הוצאות רפואיות שונות, הפסדי פנסיה והוצאות סוציאליות. במקרים מסוימים, יש הוצאות על עזרה אישית וסיעוד, גם אם עזר לכם בן משפחה שלא בתשלום. במידה וחומרת הפגיעה היא גדולה, חשוב לדעת שגם הוצאות על ניידות ואף התאמת דיור לנכות, או רכישת ציוד עזר רפואי מיוחד – יכולות להיות מוכרות לפיצויים.
לסיכום, עיקרי החישוב לפיצויים מבוססים על ראשי נזק שנקבעו בחוק. מי שרוצה לקבל את מקסימום הפיצויים המגיעים לו לפי חוק, כדאי שייוועץ עם עו״ד בקיא בתחום תאונות הדרכים ונזיקין.